Hírek

Megdöbbentő tények a koffein bevitelről

Sokan emlékszünk még „a tej élet, erő, egészség” szlogenre, amit évtizedeken keresztül skandáltunk.  Ma bizonyára a mondat végére sem érnénk, már azonnal nekünk ugrana valaki, aki szerint a tej méreg. Így van ez napjaink egyik legnépszerűbb funkcionális italával, az energiaitalokkal kapcsolatban is. Vannak, akik liter számra döntik magukba és vannak, akik a közelébe se mennek. Pro és kontra olvashatunk a fogyasztásukról szubjektív véleményeket, amelyek arra mindenképpen alkalmasak, hogy teljesen összezavarjanak.

Mit gondolsz, mennyi energiaitalt fogyaszthatsz, hogy ne pörgesd magad leszabályozásig?

Mielőtt erre választ adunk, tisztázzuk, hogy a különböző vitaminok és a víz mellett, melyek a további fő összetevői az energiaitaloknak.

Szénhidrát, ami energetizál

Ami a gőzmozdonynak a szén, a sportkocsinak a benzin, az a Te szervezetednek a szénhidrát. Ez a számodra is legfontosabb tápanyagforrás az energiaitalok egyik fő összetevője. Az Amerikai Táplálkozási Irányelvek (Dietary Guidelines for Americans) ajánlása szerint kortól és nemtől függően, szénhidrátból napi 720-1300 kalória, vagyis 180-325 gramm energaibevitel javasolt. Ennek figyelembevételével az energiaitalok szénhidráttartalmát a gyártók általánosságban (26 gramm/doboz (250 ml)) tartományra állítják be, ami bőven belefér az ajánlott napi szénhidrát adagodba.

Koffein, ami éberen tart

Vagyunk jó páran, akik reggelente azt sem tudjuk, merre van az előre koffein nélkül. Sokan áldják, sokan okolják, de tény, hogy a koffeint különböző formában, több mint kétezer éve fogyasztja az emberiség. A koffein nem csak a kávébabban, hanem különböző más növényekben, és azok részeiben is megtalálható, igy a kakaóbabban, a tealevelekben, a kóladióban, valamint számos élelmiszerben, süteményben, jégkrémben, gumicukorban és kólában. A koffein az energiaitaloknak is nélkülözhetetlen összetevője, mert hozzájárul ahhoz, hogy azt kapd, amit elvársz ezektől az italoktól. A koffein adja az éberséget.

A sok ködösítés után mit állapított meg a legszélesebb körű vizsgálat a koffein bevitelről

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA) 66.531 emberen végzett kutatása megállapította, hogy egy egészséges felnőtt biztonsággal fogyaszthat el 200 mg-nál nem nagyobb egyszeri koffein mennyiséget, és ugyanez mondható el a napi összes forrásból származó, 400 mg-ot nem meghaladó koffein mennyiségre is. Ez nagyjából 2 doboz (2×250 ml), illetve 5 doboz (5×250 ml) energiaitalban lévő koffein mennyiségnek felel meg.

Mit mond a hazai szakhatóság a koffeinbevitelről?

A különböző forrásokból bevitt koffein mennyisége összeadódik és a koffein érzékenység is egyénileg eltérő lehet, ezért különösen fontos, hogy az EFSA által, az általános felnőtt populáció számára még biztonságosnak ítélt 400 mg/nap koffein mennyiséget senki ne lépje túl.

Vízből sem iszol meg egyszerre 6 litert bármennyire is egészséges, energiaitallal se pörgesd magad tiltásig. Egyszerre maximum 2 doboz (2×250 ml), illetve egy nap maximum 5 doboz (5×250 ml).