Mi van egy valódi energiaitalban?

Víz, a folyadék pótláshoz

A valódi energiaital egyik fő alkotóeleme a víz, ami az emberi élet egyik legalapvetőbb és leginkább nélkülözhetetlen feltétele, élettani szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A víz fő alkotórésze a testet felépítő sejteknek és számtalan biokémiai folyamat kiindulási és végterméke. A víz szabályozza a vérnyomást, segít az egészséges sav-bázis egyensúly megtartásában és részt vesz a tápanyagok szállításában, felszívódásában. Segíti a bőrszöveteket védőfunkciójuk ellátásában, védi a nyálkahártyákat a kiszáradástól, elősegíti az ízületek mozgását, méregtelenítő funkciót lát el, továbbá szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában is. Egy felnőtt embernek naponta körülbelül 2-3 liter folyadékra van szüksége, amelyet részben folyadék – (1,5-2 liter), részben a táplálkozás során magas víztartalmú ételekkel (levesek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök) fogyasztásával kell fedezni.

Cukor, (min.34kcal/100 ml) ami az energiát adja

A cukor a táplálékainkban megtalálható fontos tápanyag csoport, a szénhidrátok építőköve, amely az életműködésekhez, mozgáshoz, munkavégzéshez, tanuláshoz szükséges energiát biztosítja az emberi szervezet részére. Fontos szerepet játszik a sejtek, szövetek és szervek felépítésében, valamint működésében. Az emberi testben az agy és az izomzat a legnagyobb szénhidrátfelhasználó. Az agy semmilyen más energiaforrást nem képes felhasználni, ezért nélkülözhetetlen az optimális szellemi teljesítőképesség eléréséhez a megfelelő energiautánpótlás. Az agy energiaigényének biztosításához naponta körülbelül 130 gramm glükóz szükséges. A glükóz származhat közvetlenül az elfogyasztott élelmiszerekben vagy italokban megtalálható szénhidrátokból. Egy valódi energiaitalban a cukor biztosítja azt az energiát, ami miatt energiaitalnak hívhatjuk az italt. Egy valódi energiaital cukortartalma jellemzően 10-12 g/dl körüli tartományban mozog. Egyre szélesebb körben jelentek meg a cukormentes, illetve édesítőszerrel készült italok is, de a fenti okok miatt ezeket az italokat nem tekinthetjük energiaitaloknak, hiszen az energiamentes energiaital fogalmilag kizárt, logikátlan kategória.

Citrátok, a kellemes savanyú ízért

A valódi energiaitalokban, az egyik leggyakrabban használt savanyúságot szabályozó anyag a nátrium-citrát. A nátrium-citrát a citromsav nátriumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője.

Szénsav, a frissítő érzésért

A szénsav egy szervetlen vegyület, amelyet gyakran használ az élelmiszeripar a szénsavas italok gyártása során.

Koffein, (min. 32mg/100ml) ami az éberséget biztosítja

A koffein egy stabil alkaloida, melyet különböző formában több mint kétezer éve fogyaszt az emberiség. Több rokon metilxantin-származék egyike, amely megtalálható különböző növényekben, és azok részeiben, így például a kávé- és kakaóbabban, a tealevelekben, a guarana bogyójában és a kóladióban, valamint számos élelmiszerben, így például süteményekben, jégkrémekben, gumicukorban és kólában, valamint fogyasztási célú és sportteljesítmény-növelő étrend-kiegészítőkben. A koffein a véráramba jutva, a vérereket összehúzza és többek között az úgynevezett adenozint is befolyásolja. Az adenozin molekula az élő sejtek legfontosabb energiaforrása, amely jelzi a fáradtságot, álmosságot és az ébrenlét, valamint az alvás szabályozásában tölt be fontos szerepet. A koffein az adenozint blokkolja, ezért érezhetjük ébernek magunkat koffein elfogyasztása után.

Aromák, a kellemes és változatos ízek érdekében

A valódi energiaitalok számtalan ízben (pl. tutti-frutti, alma, dinnye, barack, szőlő) megtalálhatóak a boltok polcain, annak érdekében, hogy az elvárt ENERGIÁT és ÉBERSÉGET mindenki, a számára megfelelő ízélménnyel kombinálva kapja meg.

Színezék

A karamell, a valódi energiaitalokban is gyakran használt élelmiszerszínezék, amely szinte minden mesterségesen előállított élelmiszerben megtalálható. A karamell vízben kitűnően oldódik, illata égett, íze keserű, a fénynek pedig nagyszerűen ellenáll.

Jótékony hatású összetevők

Ásványi anyagok

A valódi energiaitalok összetevői közt gyakran megtalálható a magnézium, amely alapvető fontosságú a szív- és érrendszer működésének szabályozásában, a csontok felépítésében, az ideg- és izomműködésben, valamint számos anyagcsere folyamatban. A magnézium elengedhetetlen a normál kalcium-, nátrium-, kálium- és foszforegyensúly fenntartásához, az ioncseréhez, valamint a C-vitamin hasznosulásához. Az idegek, az izmok és számos enzim hatékony működése lehetetlen nélküle, és több mint 300-féle kulcsfontosságú enzim működésének szabályozásában vesz részt. A nátriumnak, amely a konyhasó egyik összetevője a káliummal együtt jelentős szerepe van a sav-bázis egyensúly, az ozmotikus nyomás és a szervezet folyadéktereinek fenntartásában. A kalcium a csontok épségének biztosítása mellett fontos funkciót lát el az izom-összehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének fenntartásában, valamint a véralvadásban is.

Gyógynövény-kivonatok

A valódi energiaitalok egyik leggyakoribb gyógynövény kivonata a ginzeng, amit már az egyiptomiak előszeretettel használták különféle betegségek gyógyítására. Az ázsiai eredetű gyökér mára már Európában is elterjedt, és joggal tartozik azon természetes csodaszerek közé, melyek nagyban javítják az ember életminőségét. Nehéz fizikai és szellemi megterhelés, magas vérnyomás, depresszió és koncentráció zavar esetén ajánlott a ginzeng alkalmazása. A guarana kivonat egy az Amazonas esőerdeiben őshonos, és elsősorban Brazíliában termesztett örökzöld kúszónövény kivonata, amely a kávénál nagyobb mennyiségben tartalmaz koffeint, valamint theobromint és teofillint.

Egyéb szerves anyagok

A valódi energiaitalokban, az egyedi receptúráktól függően találkozhatunk a fentieken túl más szerves anyagokkal is, ilyenek például az inozitol, a BCAA aminosavak, az arginin, és az L-karnitin, ezek többsége valamilyen anyagcsere-folyamatot elősegítő szerepben működnek a szervezetünkben. A glukonorolakton egy természetes szénhidrátféleség, mely a máj glükóz metabolizmusa során keletkezik. Fontos komponense a kötőszövetnek. Enyhíti a fáradtságot és méregtelenítő hatása van.

Vitaminok

Általában a B-vitamincsoport több tagja (B2, B3, B5, B6, B12) van jelen egy valódi energiaitalban. A B1, -2, -3, -5, -6, -12 vitaminok fontosak az immunrendszer működése szempontjából, valamint hozzájárulnak a szervezet anyagcsere és energiatermelő folyamataihoz. Segítséget nyújtanak az idegrendszerünk, bőrünk egészségének védelmében, a stressz, a feszültség és a fáradtság érzésének leküzdésében. A B-vitaminok különböző típusainak komplex működése a szervezetünkben összefügg egymással, e miatt gyakrabban fordul elő, hogy a B vitamin nem csupán egy-egy fajtája hiányzik a szervezetünkből. A valódi energiaitalokban megtalálható többféle B vitaminnak köszönhetően, a B vitamincsoport komplex formában pótolható. A B vitaminok mellett egyes termékekben találkozhatunk hozzáadott C, D és E vitaminnal is.