Hírek

Vitát nyitnának az energiaitalokról Magyarországon

A népszerű ételek és italok egy része igencsak megosztja a társadalmat és ez alól nem kivételek az energiaitalok sem, amelyeket egyesek ördögtől valónak tartanak, mások pedig víz helyett isszák. A Magyar Energiaital Szövetség most kampányt indít a hiteles tájékoztatásért.

Véget akarunk vetni annak a tendenciának, hogy egyre több gyerek kezdi a napot az általános iskolánál egy energiaitallal, de az ellen is küzdeni kívánunk, hogy városi legendákon alapuló valótlan hírek alapján mondjanak ítéletet az energiaitalokról – mondta a HVG-nek Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) főtitkára.

A végletes gondolkodás azóta kíséri az energiaitalokat, hogy azok 10-15 évvel ezelőtt megjelentek a nemzetközi és a hazai piacon. Persze nemcsak Magyarországon megosztó ez a termékcsalád, hanem a többi piacon is.

“Azt akarjuk, hogy az emberek ne előítéletek, ne tévedések, pletykák és „brit tudósok” tanulmányai alapján döntsenek, hanem tudományos vizsgálatokat és szakemberek véleményét megismerve” – hangsúlyozta Csibi Sándor, aki szerint a tavaly augusztusban alakult MESZ-be egyre több gyártó lép be, valamint egyre több hatóság és szakember segíti a munkájukat.

A MESZ szerint hiba lenne a sokak által szorgalmazott tiltás, ahogy ugyanis az alkoholhoz is hozzájutnak a kiskorúak, úgy az energiaitalokat sem lehet hermetikusan elzárni előlük. Nem a tiltás, hanem az oktatás, tájékoztatás az egyetlen célravezető út – véli Csibi.

A termék máig a 18-28 éves korosztály körében a legnépszerűbbek, amelyek három fő összetevője a víz, a cukor és a koffein. (Máig élő tévhit, hogy a Magyarországon forgalmazott energiaitalok taurint is tartamaznak. A valóság ezzel szemben az, hogy amióta bevezették a népegészségügyi termékadót, a NETA-t, a magasabb adókulccsal sújtott taurin teljesen eltűnt a hazai italokból.)

A szénhidrátok szolgáltatják az energiát, az éberségről pedig a koffein gondoskodik, amellyel kapcsolatban az EU élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) folytatta le a világ legátfogóbb kutatását. Megállapították, mekkora az a koffein mennyiség, amelyet egyszerre, illetve egy nap alatt egy egészséges ember aggálymentesen elfogyaszthat. Ez 200, és 400 milligramm, ami egyszerre két doboz energiaitalnak, illetve napi öt doboznak felel meg. Ez természetesen az egészséges felnőttekre vonatkozik, a koffein nem javasolt a gyermekeknek, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, illetve a terhes nőknek. Egy eszpresszóban nagyjából ugyanannyi koffein található, mint egy doboz (250 milliliter) energiaitalban, fontos emlékezni arra, hogy a különböző forrásokból származó koffein összeadódik, tehát öt doboz energiaital után nem ajánlott kávét, kólát vagy akár csokoládét fogyasztani.

A másik fontos összetevőt, a szénhidrátot is érdemes számolni. Az amerikai hivatalos táplálkozási irányelvek ajánlása szerint kortól és nemtől függően, szénhidrátból napi 720-1300 kalória, vagyis 180-325 gramm energiabevitel javasolt. Ennek figyelembevételével az energiaitalok szénhidráttartalmát a gyártók általánosságban (26 gramm/doboz (250 milliliter) tartományra állítják be.

A cikk forrása: hvg.hu