Mi a valódi energiaital?

Figyelemmel a fogyasztók energiaitallal szemben támasztott elvárásaira, amely szerint egy energiaital adjon kellő ENERGIÁT és ÉBERSÉGET, a Magyar Energiaital Szövetség meghatározta a valódi energiaital fogalmát.

Valódi energiaital az a kereskedelmi forgalomban kapható ital, amelynek energia tartalma meghaladja a 34 kcal/100 ml mennyiséget, és koffeintartalma meghaladja a 30 mg/100 ml mennyiséget és vitaminokat, valamint jótékony hatású összetevőket tartalmaz.

Amennyiben egy ital nem felel meg a fenti elvárásoknak, akkor az nem is nevezhető energiaitalnak!

Belátható, ha egy italnak a szénhidrát/cukortartalma nulla, akkor az energiatartalma is (szinte) nulla, igy logikátlan, sőt jogilag fogyasztói megtévesztés is lehet az ilyen italt energiaitalnak nevezni. Igaz, az energiaitalok tartalmazhatnak a szénhidrátokon/cukron kívül egyéb energiát biztosító összetevőket is, de ezek energizáló hatása elenyésző a szénhidrátokéhoz/cukoréhoz képest.

Igazolható az is, hogy amely ital koffeintartalma csak egy kóla szintjével egyenlő, (10-15 mg/100 ml) akkor az nevezhető kólának, vagy üdítőitalnak, de semmi képen nem energiaitalnak.

Ezt erősíti a 2011. évi. CIII törvény is, amely a Népegészségügyi Termékadó vonatkozásában határozza meg az energiaital fogalmát: „energiaital az a termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15 milligramm/ 100 milliliter mennyiséget”.