ALAP TÉNYEK AZ ENERGIAITALOKRÓL:

 1. Először is tisztázzuk mi mire való: pl. a sportital a fizikai aktivitás során elvesztett folyadék és ásványi anyagok pótlására való; az üdítő ital elsősorban frissítésre; a víz pedig hidratálásra való.Az ENERGIAITALNAK a rendeltetése pedig az, hogy nagyon gyorsan energiát és éberséget adjon.
  1. Az energiát a cukor adja. A cukor a szervezetünk üzemanyaga, a cukor adja a mindennapokhoz szükséges energiát. Egy doboz valódi energiaital energia tartalma kb. 115kcal. Összehasonlítás képen átszámolva a kalóriákat például 1 óra: fűnyírás = 3 doboz energiaital; vasalás = 1 doboz energiaital.
  2. Éberséget a koffein adja. A koffeinnek az a legfőbb feladata, hogy éberséget adjon. Egy doboz valódi energiaitalban 1 csésze presszókávényi koffein van. Tehát ha unod már a kávé egyhangú ízét – bátran lecserélheted energiaitalra – és máris ízek tucatjaiból válogathatsz.
  3. Nagyon sok B-vitamin is van bennük. Az egészségünk megőrzéséhez szükséges B-vitaminból annyi van egy doboz energiaitalban, amennyi bőven fedezi a teljes napi szükségletedet. Egy dobozban annyi B-vitamin van amennyi 3,6 kg sárgarépában, vagy kb. 18 darab narancsban.

    

 2. Milyen gyorsan fejti ki hatását az energiaital? Miután elkortyoltál egy valódi energiaitalt, a benne lévő cukor és a koffein pár percen belül felszívódik a szervezetedben. A várt energizáló, élénkítő hatást pedig gyorsan, kb. 10-20 perc múlva fogod érezni és akár egy óra múlva is kellő éberséggel, energiával nyomhatod tovább a napi teendőid.
  1. milyen pozitív hatásai vannak még? A koffein erőteljesen serkenti az agyat, ezért az energiaital fogyasztása nagymértékben csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Jótékony hatással van a bőrre, serkenti a hajnövekedést és amikor rossz passzban vagy, antidepresszáns hatása miatt segít jobb kedvre derülni.
  2. az energiaital segíthet a tanulásban is? Igen, egy valódi energiaital megbízható barát és segítség lehet akkor is, amikor tanulnod, koncentrálnod vagy vizsgáznod kell. Diákokon bizonyították, hogy van olyan energiaital, amelyből már 1 doboz is 26%-kal növelte a figyelmet, koncentrációt.

    

 3. Biztonságos? Mi van benne? Mennyi fogyasztható egy nap? 
  1. A boltok polcain található összes energiaital (és összes összetevője) biztonságos – ugyanis az energiaitalokat a NÉBIH is rendszeresen ellenőrzi.
  2. A világ legnagyobb, 66.531 emberen elvégzett Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos kutatása igazolta, hogy egy egészséges felnőtt naponta 400mg koffeint aggálymentesen elfogyaszthat – azaz megihatsz naponta 5 doboz valódi energiaitalt.
  3. Te is olvasd el a dobozon feltüntetett összetevőket, hogy meglásd, valóban jók! (segítünk, itt a teljes lista: víz, cukor, citrátok, szénsav, koffein, aromák, színezék/karamell, jótékony hatású összetevők (pl. aminosavak, guarana), vitaminok.)
  4. Vigyázat, a felülírt tények ellenére rengeteg „brit tudós”, blogger és bulvár lap közöl hamis információs maszlagot, akár hivatkozva valamilyen egyetemi kutatásra (amiből sokszor csak az egyetem neve igaz, a többit senki sem ellenőrzi) – ami háttere mindig csak a kattintás vadászat (clickbyte) és szenzáció hajsza (pl. címlapra kerülés) avagy egyszerűen sajnos csak divat szidni az energiaitalokat.

    

 4. Gyermekeknek ajánlott-e? Nem, gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz: így a kávé, az energiaital és a kóla sem. Viszont egy egészséges felnőtt naponta megihat 5 doboz energiaitalt (bizonyíték/részletek lásd itt feljebb).

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK:

 1. mikor készült a világ első energiaitala? Japánban született meg 61 évvel ezelőtt, azaz 1962-ben és Lipovitan-D néven került a boltok polcaira. Első pillanattól kezdve nagy sikert aratott a szorgalmas japánok körében, akik energiát és éberséget adó barátként tekintenek rá mindmáig.
 2. az energiaitaloknak is van világnapja? Igen, van, december 21. Ekkor van ugyanis az év leghosszabb éjszakája – amikor a legtöbb energiára van szükségünk, hogy ébren, vagy éberek maradjunk. Ez az a nap, amikor legnagyobb hálával és vidáman pattintod fel te is kedvenc energiaitalodat.
 3. az energiaital keverhető alkohollal? A világ legnagyobb, 66.531 emberen elvégzett Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos kutatása megállapította, hogy az energiaital szokásos összetevői (egészséges felnőtt ember esetében) nincsennek káros kölcsönhatásban az alkohollal – ezért igen, az energiaital keverhető alkohollal. Persze csak mértékkel.
 4. a koffein hatása ugyanaz, mint a kávéban? A kávéban levő koffeinről ismert, hogy erőteljesen serkenti az agyat, csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, jótékony hatással van a bőrre, serkenti a hajnövekedést is. A koffein, azaz „1,3,7 trimetilxantin” – legyen az kávéban vagy energiaitalban – mindkettőben pont ugyanezeket a jótékony élettani hatásokat váltja ki.
 5. mitől valódi energiaital egy energiaital? Attól, hogy van benne cukor, kellő mennyiségű koffein, sok vitamin es egyéb jótékony hatású összetevők. Könnyű azt belátni, hogy az az ital, amiben pl. nincs cukor – tehát az energiatartalma nulla – az nem lehet energiaital. Az, amelynek pedig a koffeintartalma csak egy kóla szintjével egyenlő, akkor az kóla, vagy üdítő – de szintén nem lehet energiaital.
 6. Egy valódi energiaital csomagolása az aludoboz, ami 100%-ban és végtelenszer újra hasznosítható. Ennek a csomagolási módnak a használatával a gyártók nagymértékben járulnak hozzá a körforgásos gazdasághoz, egyben földünk védelméhez.

Slide MAGYAR ENERGIAITAL SZÖVETSÉG Mítoszok és városi legendák helyett tényszerűen az energiaitalról. Slide Az energiaital biztonságos élelmiszer Slide Az energiaital egy funkcionális ital

Dr. prof. Szakonyi Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának professzora:
„… minden kereskedelmi forgalomban kapható energiaital biztonságos élelmiszer, olyan funkcionális ital, amely segít a koncentrálás fenntartásában, a teljesítmény fokozásában…” Tovább…

Dr. Zacher Gábor: 
„… ideje befejezni a riogatást az energiaitalokkal kapcsolatban…” Tovább…

Dr. prof. Csepeli György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Társadalomtudományi Kar professor emeritusa:
„… senki nem vitatja, hogy egy kivételesen sikeres termékről van szó, és talán pont ezért lett divat kritizálni, szidni. Teljesen mindegy, hogy alaptalanok ezek a kritikák. A lényeg az, hogy hasonlóan az irigységhez, a kárörömhöz, jó érzéseket generálhat. Időnként társaságban én is fogyasztok energiaitalt, s rácsodálkozom a mélységes tudatlanságról árulkodó értetlen megjegyzésekre…” Tovább…

Pilling Róbert, dietetikus, a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform operatív vezetője:
„… vitathatatlan tény, hogy az energiaitalokegyre népszerűbbek szerte a világon és megkérdőjelezhetetlen az is, hogy a népszerűség növekedésével a városi legendák száma is egyre nő. Gyakran olvashatunk szenzációhajhász cikkeket és halhatunk hátborzongató történeteket az energiaitalokkal kapcsolatban, melyekről persze később szinte kivétel nélkül kiderül, hogy vagy teljesen alaptalanok, vagy csupán kiragadott rész igazságokra épül…” Tovább…

Dr. Vajda Zsolt, főorvos, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet toxikológiai osztályának vezetője:
„… a koffein fogyasztással kapcsolatban kialakult egy kettős mérce. Azt ugyanis szinte már senki nem veszi észre, ha egy gyermek kólát iszik, de azon felháborodnak, ha energiaitalt, pedig a kólában és az energiaitalban is koffein van.A kettős mérce abban a tekinteteben is kialakult, hogy ha a koffein pozitív élettani hatásairól van szó, akkor kávéról beszélünk, ha a negatív tulajdonságokról, akkor energiaitalról, pedig a koffein élettani hatása ugyan az, legyen az kávéban, energiaitalban, vagy kólában…” Tovább…