Hírek

Pofon egyszerű, ami Ronaldo, Locatelli és Pogba világra szóló tettei mögött áll

Cristiano Ronaldo és Manuel Locatelli az üdítő italos üvegeket, Paul Pogba pedig a sörös üveget pakolta el maga elől az UEFA hivatalos sajtótájékoztatóján. Ronaldo egy vizes palackot felemelve még azt is mondta, hogy „Igyatok vizet!” Az ügyben megszólalt az egyik gyártó, aki szerint „mindenki azt iszik, amit akar” és az UEFA szóvivője is, aki más szavakkal ugyan, de lényegében ezt erősítette meg.

Valóban mindenki azt ihat, amit csak akar, vagy csupán vizet igyunk, ahogy a Portugál gólvágó mondja – ennek jártunk utána.

Ahogy a focihoz, a táplálkozástudományhoz is szinte mindenki ért, ezért is kering számos ellentmondó információ erről a területről is. Időről időre bűnbaknak kiáltanak ki és össztűz alá vesznek egy-egy táplálékcsoportot, egy-egy élelmiszert, vagy ahogyan most egy ital csoport.

Egészségünk megőrzésében kiemelten fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Az élsportolók, ahogyan Ronaldo is, az extrém teljesítmény érdekében ugyan speciális táplálkozást folytat, de a szakmai ajánlások szerint az optimális étrend valamennyi tápláléktípust tartalmazza. A bizonyos tápláléktípusok kiiktatása különböző hiánytünetekhez vezethet, ezért semmi sem tilos, épp ellenkezőleg, mindent lehet enni és inni – csak az arányokra kell odafigyelni.

A kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen része a bőséges és változatos folyadékbevitel

    • A legfontosabb – folyadékból (vízből) felnőtt nőknek naponta 2, míg a férfiaknak 2,5 litert kell meginni, hogy biztosítva legyen az optimális vízháztartás.
      Az ásványvíz és csapvíz mellett gyümölcslevek, tej, szénsavas üdítők, kávé, tea, energiaitalok is színesíthetik étrendünket – azaz minden olyan ital, amelynek víztartalma 85 százaléknál magasabb.
    • A víz mellett szervezetünknek energiára is szüksége van, amit szénhidrátokból – glükózból, fruktózból, keményítőből – nyer. Kortól és nemtől függően, szénhidrátból napi 180-325 gramm javasolt. Szellemi vagy fizikai munkavégzésnél, amikor azonnali többletenergiát igényel testünk, akkor jöhet jól egy energiaital, ami általánosságban 26 gramm/doboz (250 ml) szénhidrátot tartalmaz.
    • Fáradtságunk leküzdésében, éberségünk fenntartásában segíthet a kávé vagy pl. az ener A világ legnagyobb klinikai kutatása alapján egy egészséges felnőtt biztonsággal fogyaszthat el 200 mg-nál nem nagyobb egyszeri, vagy napi összes forrásból származó, 400mg-ot nem meghaladó koffein mennyiséget, ami nagyjából 2-5 doboz (2x250ml) energiaital vagy 2-5 csésze presszó kávé.

Amikor tehát szomjas vagy igyál vizet, ahogy Ronaldo is mondta, hűsítóként jöhet egy pohár frissen facsart gyümölcslé, de amikor energiára, éberségre van szükséged, akkor jó választás lehet egy energiaital.