Cukor

A legtöbb energiaitalban répacukor (szacharóz) van, ami a táplálékainkban megtalálható tápanyag csoport, a szénhidrátok fontos élelmiszeripari képviselője, és amely a belőle keletkező szőlőcukor és gyümölcscukor révén az életműködésekhez, mozgáshoz, munkavégzéshez, tanuláshoz szükséges energiát biztosítja az emberi szervezet részére. Fontos szerepet játszik a sejtek, szövetek és szervek felépítésében, valamint működésében.

A napi hozzáadott cukor fogyasztásra vonatkozóan, az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) ajánlása (https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars) szerint a nők naponta legfeljebb 2,5 dkg (6 teáskanálnyi) cukrot fogyaszthatnak, a férfiak esetében a megengedett határ 3,7 dkg.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása (https://www.who.int/news/item/04-03-2015-who-calls-on-countries-to-reduce-sugars-intake-among-adults-and-children) is hasonló, amely szerint egy felnőttnek naponta 5 dkg cukor a felső határ.

Egy valódi energiaital cukortartalma jellemzően 1-1,1 dkg/dl (26g/250ml) körüli tartományban mozog, amely tehát önmagában a javasolt értéken belül van.